08 december 2008

På inte så allmän begäran

Okej, jag fubbade lite där när man skulle nämna åtta restauranger. Och jag blev ombedd att nämna något jag faktiskt kan, nämligen bra caféer i Stockholm. Lite grand är det som att tvingas välja mellan sina barn. Jag älskar ju alla sorters caféer. Trendställena, amerikanskinspirerade kedjor och gammaldags konditorier. Finns där kaffe (eller för att del te) och snabba kolhydrater så kommer jag som ett skott. Men några går jag ju hellre till än andra på klart, så here goes (i slumpvis inbördes ordning):

1. Cafè Edenborg, Stora Nygatan i Gamla stan. Excentriskt. Studentigt, Slitet. Billigt. Här höjer ingen på ögonbrynen om man sitter tre timmar med sin enda kopp kaffe, för det gör alla andra också. Och har man tur är "alla andra" Jonas Hassen Khemiri.
2. Caféet en trappa ner i Pubs gamla bohagshus. Trevlig personal. Hembakat kaffebröd (av allt att döma). Schyssta soffor. Ett minus för bristen på dagsljus, men denna höst har man ju inte märkt någon skillnad.
3. Espresso House mitt i Gallerian. Storstadspuls i kubik och gott kaffe.
4. Italienska haket på Sveavägen som jag förtvivlat försöker komma på namnet på. Ligger mitt emot Weibulls. Underbar cappuccino. Underbar personal som faktiskt är italienare. Vackert mönster i mjölkskummet. Enda problemet är att kopparna är en aning för små.
5. Fiket i mitt eget centrum. Mest för att lilla M och lilla A brukar sitta mitt emot mig när jag fikar där.
6. Café La Rose på Drottninggatan. Lite sunkigt. Lite slitet. Något för mycket röd plysch. Och kanske lugnast i stan på förmiddagar. Mitt favoritställe när det är dags att rätta tentor.
7. Stories - bästa kaffet i Frescati.
8. Gamla Café Trean, numera Café Prego, utanför Universitetsbiblioteket. Inte godast, inte bäst, men vem kan slå diskussionerna vid bordet bredvid?
9. Som bonus: Bästa caféet i Vimmerby: Storgatan 48.

5 Comments:

Blogger Jessica said...

Ha! så kan det gå ;)

Själv älskar jag Vetekatten (bland mnga)! Där kan man sitta och dricka VANLIGT kaffe. Ska man ha något annat får man beställa det särskilt. När jag pluggade var vi alltid i klar åldersminoritet!
Hade jag inte haft åtta restauranger på lut som jag gillar, då hade det blivit fik.

6:20 em  
Blogger Digidiva said...

Undras om det caféet du tänker på på Sveavägen är Sosta..? Där går jag och häller i mig en snabb espresso alternativt en långsam cappuccino varenda dag:)

4:03 em  
Anonymous Anonym said...

Digidiva: Nej, det är inte Sosta. De ligger på andra sidan gatan.

/Heli

7:43 em  
Blogger Kajsa said...

Ett underbart café med ett hemskt namn och på helt fel sida om stan är Café Fix på St Eriksgatan ganska nära Fridhemsplans bibliotek. Kolla in om du har vägarna förbi. Där kan jag sitta själv i ett hörn och bara njuuta. Men annars diggar jag också Café Edenborg. Så härligt och lite lagom skumt ställe där man verkligen kan vara sig själv.

10:38 em  
Anonymous Anonym said...

Stories håller jag verkligen med om :)

Deras kycklingryta med Bulgur är uuunderbar, och de kinesiska teblommorna är goda.

Kommer sakna det stället snart, men man får nog tillfälle att återvända en gång/vecka under våren ;)

9:29 fm  

Skicka en kommentar

<< Home