14 maj 2009

Lilla M och geografin

Selm Lagerlöf skulle vända sig i sin grav om hon visste vad det blivit av de svenska läromedlen i geografi. I en normal svensk fjärdeklass finns i dag inga böcker i ämnet, utom någon enstaka som lånats på biblioteket. Istället får man hem papper, utskrivna från internet, och pluggar in fakta. Men inget att bläddra i, hålla i, ta med sig. Inga bilder.

Och det är inte det enda problemet.

Lilla M har för tillfället en serie prov om Sverige. Inför prov nummer två fick hon hem ett tvåsidigt blad som heter Fakta om Sverige. Förutom att författaren stavat fel till statsminister har jag inget särskilt att invända mot texten. Men det lilla M återgett om provet gör mig fundersam. Så här stod det t.ex. i texten:

"Från våra jordbruksbygder får vi mycket av den mat vi äter. Där odlar bönderna bl.a. säd och olika grönsaker. Från jordbruket får vi också mjölk, kött och ägg. I södra Sverige finns stora jordbruk med vidsträckta åkrar. I mellersta Sverige samlas jordbruken på slätterna kring de stora sjöarna. Här har bönderna ofta skogsmark också som de sköter om. I norra Sverige är jordbruken små."

På provet fick de frågan: "Var finns det flest jordbruk?" Vad skulle du ha svarat?

1 Comments:

Blogger Jessica said...

Eh, ja, att puckot till provskrivare behöver gå på kurs i svenska...

11:04 fm  

Skicka en kommentar

<< Home