17 september 2005

Fem(hundra) frågor för DN

Dagens Nyheter jobbar för tillfället på att på ledarsidan lansera de frågor de tycker borde drivas i valet. Under rubriken Fem punkter lägger de fram en omisskännligt borgerlig politik, och det må man tycka vad man vill om. Själv är jag partipolitiskt obunden, och tycker aldrig helt och hållet som något politiskt parti. Så ibland håller jag med DN, ibland inte.

I torsdags presenterade DN fem punkter för barnen. En av dem löd ”Låt barnen kunna själva”: ”Många barn bär blöja även som fyra- och femåringar. Det är inte bra, annat än för blöjtillverkarna. Att gå på toa själv är ett viktigt utvecklingssteg. Ju tidigare barn triumfatoriskt får utropa ’Kan själv’ desto bättre. Barn får allt färre chanser att kunna själva. Föräldrarnas bekvämlighet går före; att slippa tvätta nedkissade kläder och lakan i massor, att avverka rutten förskolan-affären-hem snabbt. Det går, med fyraåringen i vagn.”

Instinktivt kan man kanske hålla med om en del av det DN skriver. Jag har också ibland, framför allt innan jag själv hade barn, förundrats över hur stora en del barn var som satt i sulky. Men det här tyckandet är ändå lite problematiskt. Det presenteras som en politisk fråga, men hur ska man hantera den politiskt? Hur skulle till exempel lagstiftning på området kunna se ut? Tanken svindlar.

En annan sak som bekymrar mig är frågan om det de skriver ens är sant. Är det verkligen så att barn bär blöja längre nu är förr? Är orsakerna till det i sådana fall helt klarlagda? Är det i första hand en fråga om bekvämlighet, eller rör det sig om något annat? Är vår generation kanske latare än alla tidigare? Och finns det några belägg för att det – också – är skadligt för barnen? För är det något vi moderna föräldrar är klara över så är det ju att vi skadar våra barn, från befruktningsögonblicket och framåt. Vi äter olämpliga saker under graviditetern, proppar dem fulla med miljögiftsspäckad modersmjölk, låter dem suga på billiga platsleksaker med ftalater, stoppar in dem på överfulla, underbemannade dagisavdelningar och så vidare i all evighet amen.

Det är populärt just nu att tycka att ”barn är så överbeskyddade nu för tiden”. Själv har jag sett många bevis både för att de är det och att de inte är det. Men jag betackar mig en politik som är byggd på personligt tyckande snarare än verkliga fakta. Dessutom är jag mycket mer intresserad av orsaker än DN tycks vara. Vad kan det bero på att föräldrar inte tycker sig ha tid att låta barnen gå själva hem från dagis? Vad är det i vårt samhälle som gör att en mamma tycker att ett nerkissat lakan är droppen som får bägare att rinna över? Varför tror vi att vi är så belägrade av pedofiler att barn inte får gå ensamma någonstans?

Jag tror att svaren på de frågorna kan leda till helt andra ”punkter” för DN att debattera. Och att de har bittert lite att göra med hur vi moderna föräldrar är och resonerar. Kanske är det för en gångs skull något annat än oss föräldrar det är fel på?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det känns svindlande då DN, en av våra största dagstidningar, försöker att skylla dåligt valdeltagande och politisk inaktivitet på våra barnföräldrar genom att antyda att vi föräldrar inte är tillräckligt kapabla att ta hand om våra barn och att vi inte låter barnen bestämma tillräckligt själva. Hallå! Vem i sina sinnens fulla bruk låter barnen bestämma helt själva? Jag växte själv upp under det förlorade 70-talet och se hur det blev med vår generation. Flumföräldrar, mjukisstil och fri uppfostran! Resultatet, en generation som försöker att reparera den skada som denna fria, ansvarsbefriade uppfostran genererade. Ett ok som vi alla bär med oss och som åter verkar vara i antågande i nya generationer om man nu får tro och tycker som DN.

Kan bara lämna följande kommentar: 'Bin there, done that, not doin' it tomorrow!

9:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home