28 maj 2011

Tjej eller tant?

Den här veckan gästades Stockholm av Judith Butler. För er som inte vet det är hon en av världens främsta queer- och feministteoretiker. Hon menar bland annat - grovt populariserat - att det finns två kön därför att språket säger det - i själva verket finns det en mängd olika. Hon menar också att heterosexualitet är ett inlärt beteende.

Man må tycka vad man vill om det, men jag minns första gången jag möttes av tanken att vi inte behöver dela in oss i bara manligt och kvinnligt. Jag upplevde det som en stor befrielse. Kanske beror det på att jag aldrig sett mig själv som oerhört kvinnlig. Jag är inte transgender och biologiskt sett är ju helt klart kvinna. Dessutom har jag åtminstone hittills alltid varit heterosexuell. Kanske är mina egna bekymmer ett gott bevis på att våra könsroller är väldigt trånga kostymer, även för så välanpassade människor som jag.

En gång i tiden hade jag en chef som hävdade att "kvinna" var en slags hederstitel. Alla kvinnor var inte egentligen kvinnor, menade han. Och han var ganska tydlig med att bland annat jag inte var någon kvinna. Från det ögonblicket problematiserades alla ord som rörde det kvinnliga för mig. Om jag inte var kvinna - vad var jag då? Ordet "tjej" gillar jag inte på vuxna kvinnor. Jag tycker att det är förminskande. När kvinnor i 60-årsåldern kallar sig kvinnor undrar jag i mitt stilla sinne varför de inte vågar växa upp.

Ett ord som jag däremot gillar är "tant". Det är jag ju rätt ensam om. En kvinna ska inte vilja vara tant. En kvinna ska faktiskt sky det som pesten. Det är synonymt med att vara gammal, oattraktiv, lite pinsam. Uppenbarligen har andra kvinnor helt andra associationer till ordet än jag.

När jag växte upp titulerades alla vuxna kvinnor i min närmiljö "tant". Mamma hade tant Ajna, tant Signe, tant Majken. Mormor hade tant Dagny, tant Helga, tant Siri. Farmor hade tant Herta. Det var alla möjliga sorters kvinnor, en del snygga, paranta och världsvana, andra kutryggiga äldre kvinnor som dragit tunga lass i livet. Ingen av dem hade några invändningar mot att vara tanter. Och jag tänker att den som träffat dem - och i synnerhet min farmors tant Herta - aldrig skulle opponera sig mot att kallas tant.

Tant Herta och min farmor lärde känna varandra när farmor blivit änka och tog jobb som sekreterare på en tidning för att försörja sina barn. Tidskriften hette Våra nöjen och chefredaktören hette Herta. Så kom hon in i våra liv, en gigantisk, spirituell, varmhjärtad och hyperintelligent dam, som aldrig gifte sig men "adopterade" alla behövande som kom i hennes väg och alltid mådde "sagolikt bra" om man ställde frågan. Hon är en av de bästa förebilder jag kan tänka mig.

Jag tror att aversionerna mot ordet "tant" är knutet till tanken att kvinnor inte får åldras. Vi ska alltid vara sisådär 25, attraktiva och sexiga och tillgängliga för män. Vi ska vara tjejer, brudar, kanske kvinnor, men absolut inte tanter.

Vad är du?

1 Comments:

Anonymous Stina said...

Tycker det finns en semantisk lucka här. Jag instämmer helt i 'tjej'-invändningen. Och 'kvinna'? Vackert, respektfullt och med mycket ryggrad, men för storslaget, för mig, i många sammanhang. Men "tant"? Drar onekligen iväg tankarna till någon äldre än jag själv (speciellt om jag frågar barnaskaran hemma - "Skulle du vara en TANT?!"). Och mer personligt...'tanten' är så väldigt asexuell. Massor med bra egenskaper, reko trevlig pålitlig kunnig snygg ibland, men fri från lust och doft.

Har inget bra ord för vad jag är.

10:42 fm  

Skicka en kommentar

<< Home