25 juli 2006

En inbillningssjuks klagan

Jag har länge retat mig på DN:s ledarskribent Hanne Kjöller. En av de åsikter hon brukar framföra är att det är något skumt med att svenskarna som är världens friskaste folk också är det mest sjukskrivna. Jag håller med om att det är något skumt med detta, men felet ligger inte, som Kjöller verkar tycka, hos de sjukskrivna eller det svenska "systemet" utan i våra definitioner av sjukt och friskt. Med Kjöllers logik har jag givetvis inte varit sjuk, utan snarast lat och girig. I mitten av juni skrev hon om rehabiliteringen för oss stressjuka. Den verkade inte fungera. Enligt statistiken är det mindre chans att man återgår till sin tjänst om man fått mycket rehabilitering än om man inte fått någon alls. Slutsatsen blir förstås att utbrända människor inte borde rehabiliteras. Att det är de svårast sjuka som får mest rehabilitering och oerhört många inte får någon rehabilitering alls, eller i alla fall inte någon som syns i någon officiell statisktik, verkar ha gått Kjöller förbi.

Idag har DN ett citat ur en bok av Ulf LUndell, som verkar dela Hanne Kjölers åsikter till punkt och pricka:
"Sverige har blivit The Kingdom of Hypochondria. Det är en naturlig följd av ett kraschat Folkhem. Folk är inte sjukare idag än dom var förr men dom känner sig sjukare för dom letar efter åkommor och det gör vetenskapen också så nu kan man få diagnoser som man aldrig kunde få förr. Vi är helt enkelt sjuka allihop.

En del av oss vet bara inte om det och vi andra skiter i det. Men om man vill bli sjuk eller vara sjuk så är det hur lätt som helst. Och finns det en frestande honungsburk som det står Bidrag på eller Förtidspensionering då är det nog rätt så lockande för många."

En elak del av mig kan inte låta bli att önska en och annan modern "låtsassjukdom" på Hanne och Uffe. Lite whiplash kanske, det fick man ju aldrig förr så det kan ju inte finnas på riktigt. Eller en utmattningsdepression, kanske? För när man har honungsburkar som att få 60 % av lönen borde det väl kunna locka även ledarskribenter och åldrande rockare. Eller nej visst nej, de är ju mer moraliska än vi andra och tycker att det är viktigt att jobba medan vi långtidssjukskrivna bara drömmer om att gå hemma och dra oss.

Hanne Kjöllers höga moral sträcker sig för övrigt även till matens område. Vi ger våra barn för mycket snabbmat, får vi veta. Vi lagar på tok för lite mat. Förra sommaren berättade hon för oss hur vi borde göra: "Det finns ingen konflikt mellan matlagning och tid med barnen. Låt barnen vara med och släng under tio minuter ihop en god, billig, näringsrik och mättande soppa. – – – Svårare än så var det inte att få tid med barn, få njuta av barn och ta hand om sina kranskärl.”

Självklart har hon rätt. Fast tar det verkligen bara tio minuter? Och är det alltid så där gulligt och lätt att ha två barn med sig i köket? Som slåss om vem som ska få röra? Som viftar med knivar för att få skära till morötterna? Som hellre vill titta på film? För övrigt gillar jag inte soppa.

I år får vi riktiga avgrundsföräldrar som ibland tar våra barn till McDonalds en släng av sleven:
"Ett antal föräldrar har vänt sig till Konsumentverket", skrev Hanne Kjöller den 22 juli. "Föremålet för deras oro är den musikspelare som legat med i McDonald's 'Happy Meal'. Föräldrarna fruktar att den ska ge deras barn hörselskador. Det rapporterade Svenska Dagbladet i går.

Men nog finns det mer närliggande saker att oro sig för. Tilll exempel hur barns matvanor påverkas av att man kopplar ihop leksaker med en viss typ av mat, vilket man ju gör när man köper dessa vansinniga 'Happy Meal' till sina barn. Vidare kan man fråga sig hur barn påverkas av att de får presenter för att äta och inte som förr på födelsedagar och julaftnar.

Därutöver kan man fråga sig om pommes frites och läsk i längden inte är betydligt farligare för dagens barn än allehanda högljudda speldosor."

Absolut Hanne! Vad är en släng av dövhet mot en portion pommes i magen?

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tänk vad det är uppfriskande att läsa dina bloggar! Har gjort det några månader nu, lagt dig som favorit för att inte tappa bort dig... Du skriver så bra, så bra! Skrattar många ggr, känner din ilska å ledsenhet emellanåt.
Många vänliga å uppmuntande hälsningar från Lotta i Bromma!

11:24 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror det finns alltför många rövhål med makt som vill ha enkla lösningar på svåra saker. De hade väl grå Lego som barn.. hoppas detta var ett intelligent inlägg till en bra artikel...

10:22 em  
Blogger Jessica said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3:25 em  
Blogger Jessica said...

En gång blev jag så himla trött på Hanne Kjölers tirad om sjukskrivna så jag mejlade. Till svar fick jag att hon inte menade såna som mig som har all anledning att vara sjukskriven. Jag har en "verklig sjukdom", vad det nu är, och ett lika verkligt efterförlopp som inbegrepp deppighet med en stor portion stresskänslighet. Det har visat sig vid studier att få fuskar med socialförsäkring. De som fuskar gör det desto mer men handläggarna av missbruk på Försäkringskassan framhåller det där, hur få det egentligen handlar om. Bara den som själv har varit deprimerad förstår hur himla begränsande det är och att det inte går att rycka upp sig. Om man blir rädd när posten kommer och av att gå ut, hur kan man då jobba? Jag kunde det inte, gud vet att jag försökte men det gick inte.

Sedan så ska det väl också sägas att för att kunna komma tillbaka till jobbet så måste det finnas ett korn av vilja till det hos sig själv. Om man absolut inte vill så är kroppen och psyket så finurligt konstruerat att man kan trilla ihop igen för mindre.

Hanne Kjöler har aldrig varit sjuk. Hade hon varit det hade hon aldrig påstått det hon gör.

/En annan hypokondriker

3:25 em  
Anonymous Anonym said...

Hmm.. Jag har läst att Hanne Kjöller har lidit av grav övervikt och inte blev hjälpt förrän hon fick bli magopererad. Med hennes resonemang om att man får skylla sig själv så kan man ju undra hur hon kunde tillåta sig att bli överviktig!

Själv tror jag att anledningen till att fler är sjuksrivna idag är ganska komplex. Är det verkligen färre som jobbar? Förr var ju många kvinnor hemma. Idag är kraven på utbildning och erfarenhet stora för att man ska få jobb - förr var det lättare att få jobb även utan jättekvalifikationer. Själv tror jag att det retar vissa av dem som har kvalifikationer och arbete att de får "försörja" andra som inte har tillräckliga meriter för att få jobb.

8:31 em  
Blogger Heliotropen said...

Välkomna hit, Lotta och Hanna!

5:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home