12 januari 2006

Våra underbara myndigheter

I tisdags skrev Dagens Nyheter om den sjuttonårige somaliske pojken som, efter att ha bott och gått i skola i Nacka i många år, fördes bort till Somalia för att gå i koranskola. Han lyckades tillsammans med sin syster ta sig till den svenska ambassaden i Etiopien, där han själv och UD kontaktade socialnämnden i Nacka för att han skulle få hjälp att komma hem. Nacka kommun valde att inte ens svara på pojkens e-post och UD:s brev. Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot Nacka, som svarar med att de efterlyser klarare riktlinjer om vem som bär ansvaret i sådana lägen.

Idag skriver samma tidning om att flyktingbarn om fötts i Sverige medan föräldrarna varit gömda inte omfattas av den nya tillfälliga utlänningslagen, "flyktningamnestin". Redan nu har minst en flyktingfamilj fått beskedet att deras eget och barnens fall kommer att betraktas som två olika ärenden, med underförstådd risk att barnen (två och knappt ett år gamla) kan utvisas utan sina föräldrar. Projektledaren på Migrationsverket får frågan vad han ska säga till de familjer som drabbas: "Vi har det regelverk vi har, det är det enda svar jag kan ge."

Jag undrar i mitt stilla sinne vad myndigheterna egentligen skriver i sina jobbannonser för att få tag på dessa pärlor till handläggare. Några förslag?